ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
Δημόσια Διαβούλευση επί της παράδοσης του 1ου Σταδίου στο πλαίσιο της σύμβασης «Υπηρεσίες υποστήριξης του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου για την αξιολογική προσέγγιση διαφοροποιημένων χωρικών ενοτήτων στα όρια του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου και αξιολόγηση δυνατοτήτων ανάπτυξης με σχέδιο δράσης για την ολοκληρωμένη προσέγγιση στη βιώσιμη ανάπτυξη».
ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ
Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, να γνωστοποιήσουν τις θέσεις και απόψεις τους έως και τις 10 Οκτωβρίου 2016 ημέρα Δευτέρα, εγγράφως στο πρωτόκολλο του Δήμου ή ηλεκτρονικά στο email [email protected].
*Η μελέτη του ανωτέρω θέματος υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου, www.dimosmoschatou-tavrou.gr.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ
και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΔΟΜΗΣΗΣ
“Υπηρεσίες υποστήριξης του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου για την αξιολογική προσέγγιση διαφοροποιημένων χωρικών ενοτήτων στα όρια του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου και αξιολόγηση δυνατοτήτων ανάπτυξης με Σχέδιο Δράσης για την Ολοκληρωμένη Προσέγγιση στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη’
Ι. Η σκοπιμότητα
Από το ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020, προβλέπεται η χρηματοδότηση ολοκληρωμένων σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ως Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΒΑΑ / ΟΧΕ), σε περιοχές όπου με βάση το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής (ΡΣΑ) υπάρχουν ή αναδύονται, ισχυροί μητροπολιτικοί πόλοι πολιτισμού – τουρισμού και δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης αστικού – πολιτιστικού τουρισμού.
Με βάση τις προβλέψεις του ΡΣΑ, οι 5 Δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου αποτελούν δυνητική περιοχή εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ΒΑΑ / ΟΧΕ. Ειδικότερα το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής (ΡΣΑ), αναδεικνύει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ως ένα ισχυρό μητροπολιτικό πόλο, στους τομείς πολιτισμού – τουρισμού και το Δήμο Καλλιθέας ως υπερτοπικό κέντρο στην περιοχή των 5 Δήμων. Παράλληλα στο παράκτιο μέτωπο της περιοχής των 5 Δήμων το ΡΣΑ, αναδεικνύει και το μητροπολιτικό Πάρκο Φαληρικού Όρμου.
Το όραμα για την περιοχή ΒΑΑ / ΟΧΕ των 5 Δήμων, είναι η ανάπτυξη πολιτιστικού αστικού τουρισμού, σαν ένα «ταξίδι στο χώρο και στον χρόνο, μέσα από ήχους και γεύσεις, στους τόπους που διαχρονικά συναντώνται η Δύση με την Ανατολή». Η διατύπωση του οράματος στηρίζεται στη διαχρονική εξέλιξη της περιοχής, που κάποτε υποδέχθηκε πληθυσμούς από την ανατολή και μέχρι σήμερα διατηρεί τμήματα των προσφυγικών και αναγνωρίσιμες γεύσεις και κουζίνες, καθώς μνήμες από τα ρεμπέτικα και ήχους της Μ. Ασίας, ενώ σήμερα υποδέχεται στα όρια του Δήμου Καλλιθέας μουσικές από την δύση με την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Για την επίτευξη του οράματος βασική επιδίωξη είναι η διάχυση των ωφελειών που δημιουργούνται από την λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην ευρύτερη περιοχή των 5 Δήμων. Αυτή η διάχυση των ωφελειών επιδιώκεται μέσα από την δημιουργία ενός δικτύου ειδικού τουρισμού, μέσα από διαδρομές που έχουν κεντρικό κόμβο τον υπερτοπικό πόλο, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Φαληρικός Όρμος και επιμέρους κόμβους ιδιαίτερα σημεία και περιοχές που συνδέονται αφενός με την πολιτιστική ιστορική ταυτότητα των 5 Δήμων και αφετέρου με τη χωρική κατανομή ζωνών όπου καταγράφεται συγκέντρωση – εξειδίκευση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, αναψυχή, φιλοξενία ή προβλέπεται θεσμικά η ανάπτυξή τους.
Επίσης στο πλαίσιο της ΒΑΑ / ΟΧΕ, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020, θα πρέπει να εξυπηρετούνται και οι στόχοι της Περιφερειακής Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης (ΠΣΕΕ), που εστιάζεται σε 3 πεδία «Δημιουργική Οικονομία», «Βιώσιμη Οικονομία των Αναγκών» και «Γαλάζια Οικονομία». Η διατροφή, ο πολιτισμός – τουρισμός και οι εφαρμογές έξυπνης πόλης, περιλαμβάνονται στα πεδία εξειδίκευσης της ΠΣΕΕ. Στη λογική αυτή επιδιώκεται η συνεργασία των 5 Δήμων με το Χαροκόπειο και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, για τον σχεδιασμό δράσεων που εξυπηρετούν στόχους της Έξυπνης Εξειδίκευσης.
Ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου
επέλεξε ανάδοχο – σύμβουλο με την διαδικασία που προβλέπει το ΠΔ 28/80 περί ανάθεσης υπηρεσιών έως 15.000€ πλέον ΦΠΑ, προκειμένου να προσεγγιστούν οι διαφοροποιημένοι τύποι περιοχών για την εφαρμογή εργαλείων Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης, στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) και αξιολόγηση δυνατοτήτων ανάπτυξης με Σχέδιο Δράσης για την Ολοκληρωμένη Προσέγγιση στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.
ΙΙ. Το περιεχόμενο
Με βάση τα προαναφερόμενα, ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου, προχωράει στην εξειδίκευση της προσέγγισης για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη εντός των ορίων του, με βάση και την από 28/07/2015 εγκύκλιο για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις. Για την εξειδίκευση της προσέγγισης, θα πρέπει να καταγραφούν και να αξιολογηθούν συγκριτικά :
- ειδικές προβλέψεις θεσμοθετημένων χωρικών ρυθμίσεων (όπως Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, Πολεοδομικές Μελέτες, ειδικά σχέδια και προγράμματα ανάπτυξης επιμέρους περιοχών του Δήμου)
- κοινωνικά – οικονομικά χαρακτηριστικά
- περιβαλλοντικά– κλιματικά χαρακτηριστικά
- χαρακτηριστικά οργάνωσης χρήσεων και λειτουργίας του χώρου
- αναπτυξιακά αποτελέσματα και επιπτώσεις από σημαντικά προγράμματα και έργα, προηγούμενων χρονικών περιόδων
- εκτίμηση επιπτώσεων από σημαντικά προγράμματα και έργα, που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται
- πηγές και πλαίσιο χρηματοδότησης για τις ΒΑΑ / ΟΧΕ κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020
ΙΙΙ. Παραδοτέα
Τα παραδοτέα οργανώνονται σε 2 βασικές ενότητες :
- Αξιολογική Προσέγγιση διαφοροποιημένων τύπων χωρικών ενοτήτων στα όρια του Δήμου (το παρόν τίθεται σε διαβούλευση)
- Αξιολόγηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης και διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη
ΙΙΙ.1. Αξιολογική Προσέγγιση διαφοροποιημένων τύπων χωρικών ενοτήτων στα όρια του Δήμου
Θα παρουσιασθούν επιμέρους διαφοροποιημένες ζώνες του Δήμου με κείμενα, πίνακες στοιχείων και χάρτες. Η χωρική μονάδα αναφοράς θα είναι ειδικές σχεδιαστικές ζώνες και τα στοιχεία που θα κωδικοποιηθούν, αφορούν :
- Επίσημες απογραφές και στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ
- Στοιχεία για την φτώχεια
- Προβλέψεις Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) και ειδικών σχεδίων και προγραμμάτων ανάπτυξης επιμέρους περιοχών
- Ειδικές έρευνες – μελέτες που υπάρχουν
- Επιτόπιες έρευνες και καταγραφές που αφορούν την ποιότητα των στοιχείων του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και την χωρική κατανομή οικονομικών δραστηριοτήτων
Με βάση την αξιολογική καταγραφή των προαναφερόμενων στοιχείων, προσεγγίζονται διαφοροποιημένες περιοχές του Δήμου σε ότι αφορά :
- προβλήματα – ανάγκες αλλά και διαφαινόμενες τάσεις ανάπτυξης – εξέλιξης
- δυνατότητες ανάπτυξης του δικτύου ειδικού τουρισμού, με βάση τις κατευθύνσεις Στρατηγικών Σχεδίων Χωρικού Σχεδιασμού και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού
Με βάση τις διαφοροποιημένες περιοχές, προσδιορίζονται η περιοχή που προσφέρεται για την Ολοκληρωμένη Χωρική Προσέγγιση στο πλαίσιο της ΒΑΑ / ΟΧΕ των 5 Δήμων
ΙΙΙ.2. Αξιολόγηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης και διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη
Η προσέγγιση θα γίνει με βάση την από 28/07/2015 εγκύκλιο για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις και περιλαμβάνει :
- Ανάλυση των προτεινόμενων δραστηριοτήτων και δράσεων σε συνεργασία και με τοπικούς κοινωνικούς – οικονομικούς και επιστημονικούς φορείς
- Σύνδεση των προτεινόμενων δραστηριοτήτων και δράσεων με τις Επενδυτικές Προτεραιότητες που προβλέπονται για την χρηματοδότηση ΒΑΑ / ΟΧΕ από το ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020 και Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα
- Δείκτες εκροών και αποτελέσματος για τις προτεινόμενες δραστηριότητες και δράσεις, με βάση τις προβλέψεις των αντίστοιχων Επενδυτικών Προτεραιοτήτων και την Εμπειρία υλοποίησης παρόμοιων δράσεων σε προηγούμενες Προγραμματικές Περιόδους
- Χρονοπρογραμματισμός για την υλοποίηση των προτεινόμενων δραστηριοτήτων και δράσεων